Informasjonsdag til slankeoperasjon :) 

Ja, da var det også unnagjort. Det skjedde jo som sagt tidligere enn jeg hadde forventet. De sendte brev om at det ville bli informasjonsdag i slutten av Mai - overgangen til Juni. Men fikk plutselig brev om at det ble 4 Mai :) I følge Helsenorge.no har Namsos sykehus 52 uker behandlingstid ved slankeoperasjoner, men de sa selv at de ønsker at det skal være mellom 6-7 måneder. Til å begynne med var jeg superstressa med å få dette gjennomført så fort som mulig, men jeg innser etter informasjonsdagen at det kan være greit å ta det litt sakte. Dette skal jo være en forandring for livet, og det er noe man virkelig bør ta til ettertanke og ha litt tid til å reflektere over, ikke bare kaste seg ut i det. Det krever jo tross alt et strengt kostholdsregime, og man må gå på vitaminer i tablettform hver dag og B12 injeksjon hver 3 måned resten av livet. Før dette møtet var jeg veldig innstilt på å ta operasjonen, men når jeg plutselig sto utenfor sykehuset fikk jeg litt andre tanker. Og spesielt etter at møtet var over. Er det dette jeg virkelig vil? Det er virkelig mye å ta innover seg og mye man skal i gjennom.

Når jeg kom dit satt det ca 12 mennesker rundt et bord, og noen var veldig overvektige og noen var litt mindre overvektige. Men in the end så handler det ikke bare om BMI og ta av vekt, det handler om å få bedre helse. En sykepleier delte ut noen hefter med litt informasjon om kosthold, røykeslutt, operasjonen og hva som sto oss i vente. Hun introduserte seg selv og begynte å snakke om de som jobbet med fedme på sykehuset, hva vi skulle gjennom for dagen, og hva neste steg er. Neste steg er altså å føre kostholdsregistrering i 4 dager, der en dag skulle falle på helg. I tillegg måtte vi til eget legekontor å ta blodprøver og EKG. Man må også svare på et spørreskjema. Det var noen rare spørsmål og noen spørsmål jeg ikke helt forsto, men prøvde å svare etter beste evne. De handlet stort sett om kosthold, når man ble overvektig, hva man har prøvd for å slanke seg, jobb, aktivitet på fritiden, rusmisbruk, om man røyker eller snuser, og man har eller har hatt psykiske problemer, om man har noen andre sykdommer og allergier, og en Epworth skala for å vurdere døsighet/søvn. Så må man samle alt sammen og sende det inn til dem så fort som mulig. Vi kunne selvfølgelig utsette det så lenge vi ville men det er opp til en selv hvor motivert og hvor fort man egentlig vil ha en slik operasjon. Når de har samlet alle papirer så vurderes hver enkelt om de egentlig er kandidater for en slik operasjon. Så jeg har allerede levert alle papirene og når jeg får svaret vet jeg allerede da om jeg får slankeoperasjon.

Men som sagt, jeg må være klar over at jeg må kutte ut både snus og røyk, helst lenge før operasjonen og en god stund etter, ikke kan bli gravid før det har gått 2 år etter operasjonen, ta 2 typer tabletter resten av livet (Multivitamin-mineral tablett og Calsigran Forte) og den B12 injeksjonen og eventuelt jerntilskudd, spise annenhver time i løpet av dagen og spise et kosthold med lite karbohydrater og fett, mye proteiner og slettes ingen sjokolade. Og selvfølgelig er det viktig å røre seg både før og etter en slik operasjon, da de sier at ca 30% av muskelmassen en har forsvinner pga vekttapet.

I tillegg må en jo tenke på komplikasjoner som kan oppstå ved en slik operasjon, og jeg er ikke spesielt glad i å bli lagt i narkose, så gruer meg sykt til det. Perioperativ dødelighet ved slike operasjoner er på 0.3%, som er svært lav. Postoperative kompliasjoner er blødning, anastomoselekkasje, infeksjon, ileus, DVT/lungeemboli, også har men komplikasjoner på sikt som er vitamin og mineralmangel, dumping, hypoglykemi, magesmerter, osteoporose, psykisk belastning og rusmisbruk, hårtap, underernæring/fatigue, overskudd av hud og forverring av tannhelse.

Tipper du spekulerer hvorfor rusmisbruk skulle bli et problem. En sykepleier med navnet Magnus Strømmen jobber ved st.olavs og driver med forskning rundt blant annet fedmeopererte med rusmisbruk og snakket med oss på møtet. Han viser til at veldig mange opplever at de må lære seg å drikke alkohol på nytt etter en slik operasjon. Det er fordi opptaket i kroppen skjer raskere, blir sterkere og varer lenger. Noen kan oppleve at de får en "blackout" etter noen få glass vin. Veldig mange rapporterer at de får et alkoholproblem ca 2 år etter operasjonen, og det spiller ingen rolle om man er totalavholds før en opererer seg. Når vi spurte hvorfor det ble slik, viste han til at man kunne tenke seg at noen bruker mat til å trøstespise eller kjedespise, og fet mat og/eller sukkerholdig mat slipper fri stoffer i hjernen som gjør at vi føler velbehag og blir fornøyde. Når en operasjonen tar bort muligheten for å fortsette med dette vil enkelte finne noe annet for å slippe fri disse stoffene i hjernen, det kan være gambling, rusmisbruk, shopping, ja hva som helst. Jeg tror det er veldig viktig å være svært bevisst på hvorfor man er overvektig før en går gjennom en slik operasjon, og vite at dette er faktisk er et problem man kan få og være villig til å ta kontakt med helsepersonell for å få råd, støtte og hjelp til å komme gjennom det. De tror også at grunnen til at alkoholproblemene starter ca 2 år etter operasjonen er for at da slutter oppfølgingen en har hatt for slankeoperasjonen og man får dermed mindre råd og støtte, og for at man under vekttapet svever litt på en sky av lykke. Etter 2 år vil vekttapet stabilisere seg, og det vil da handle mer om å holde på vekten og kunne spise riktig. Magnus Strømmen forsker også på hvordan annen medisin fungerer i kroppen etter en slik operasjon, så hvis du bruker noen "spennende" medisiner burde du absolutt melde deg. Ikke bare for forskingen sin del men fordi du får god oppfølging i etterkant.

En ernæringsfysiolog er også med på teamet. Hun snakket til oss om riktig kosthold, mye proteiner, lite fett og karbohydrater. Hun snakket om merking av mat, hvordan vi skal spise før og etter operasjon, at kanskje er 2-3 spiseskjeer med noe flytende nok den første uken, og etterhvert gå over til litt mer fast føde. Man blir sykemeldt i 4 uker etter operasjonen og disse bør man bruke til å lære seg å spise riktig og nok. For man skal jo tross alt spise annenhver time, og i tillegg ha i seg nok drikke for en dag og drikken bør taes utenom måltidene.

Mot slutten av dagen kom kirurg innom for å snakke om de 2 operasjonstypene de praktiserer ved sykehuset, som er gastric bypass og gastric sleeve. Det er en del forskjeller på disse, men utfallet er mer som det samme. Hvis du lurer på forskjellen mellom disse anbefaler jeg at du googler deg fram, men kort og godt vil sleeve være at de kutter bort en stor del av magesekken, men ved bypass kobler de en del av tynntarmen på spiserøret og en liten del av magesekken, og beholder resten av systemet men kobler det på tynntarmen lenger ned. Vanskelig å forklare, det er lettere med bilder/illustrasjoner. Risikoen for komplikasjoner er omtrent den samme, og tidligere var det bypass som ble utført hyppigst men nå utfører de operasjonene cirka like mye. Sleeve blir ikke anbefalt om man har hatt problemer med reflux, mellomgulvsbrokk eller sure oppstøt/halsbrann. Jeg anbefaler at en tar en titt på denne om en vil se forskjellene på sleeve og bypass. http://hnt.no/Documents/Fastlegesiden/Anbefalt%20oppf%C3%B8lging%20av%20fedmeopererte%20i%20allmennpraksis.pdf

Som sagt, det var veldig mye å ta innover seg. Men, jeg ble veldig motivert av informasjonsdagen. Jeg har faktisk klart å tatt av meg 1,5 kg siden 4 Mai :) Håper dette gir litt innsikt i hva en slik dag går ut på. Jeg har sikkert glemt en masse, men bare still spørsmål hvis dere lurer på noe.

12 kommentarer

Ennah

12.05.2017 kl.21:40

Dette må være det beste og mest informative innlegget jeg har lest om en slik dag. Takk for det :) jeg ser frem til den dagen jeg skal dit, og høre og lære mer om det man kanskje skal igjennom. Skjønner godt du er motivert etter en slik dag! Jeg blir jo det etter å ha lest innlegget ditt! Og at du har gått ned 1,5 kg etter dagen er jo bra:) krever de ikke gastroskopi (eller hva det heter..) før møte med kirurg? Eller operasjon? Uansett,masse lykke til videre :)

minslankeoperasjon

12.05.2017 kl.22:27

Jo! Stemmer det! Må i gjennom gastroskopi.. det hadde jeg fortrengt. Gruer meg sykt til det! Kan legge ut bilder fra heftet vi fikk i morgen så får du lese gjennom det :)

Ennah

12.05.2017 kl.23:19

Huff ja, det ser ikke jeg frem til heller, hvis jeg må! Har en samboer som har tatt gastroskopi mange ganger, han påstår at det ikke er så ille.. men vet ikke om jeg tror på det!

minslankeoperasjon

23.05.2017 kl.05:08

Jeg var uheldig å slettet kommentaren din, surrer sånn midt på natta :) Men det gikk fort da! Det er jo under en måned til du skal inn :) Skal du ha 4 dager med informasjon da? Men da er jo du kanskje allerede "godkjent" eller har fått klarsignal på at du får operasjonen? :)

Ennah

23.05.2017 kl.11:13

Ja det gikk veldig fort. Fire dager Ja, mandag til torsdag. Flaks at samboer har ferie fra den uken..!

Jeg kan ikke tenke meg til at jeg allerede er godkjent for operasjon, men det er rart at det er fire dager sammenhengende. Men det blir spennende å se hva som skjer disse dagene! Holder nå på å fylle ut kostholdskjema. Jeg er mer bevisst på hva jeg putter i meg når jeg noterer merker jeg. Men det er vel naturlig, hehe. Blodprøver og ekg skal jeg ta på fredag. Alt skal være klart til første infodag. Litt Stress!

Hvordan går det med deg Da? Hadde du fått dato for når du skal tilbake?

minslankeoperasjon

24.05.2017 kl.09:22

Nei, ikke hørt noe mer enda. Men legger ut nytt innlegg når jeg får brev fra sykehuset :)

Ennah

24.05.2017 kl.20:31

Ja selvfølgelig :)) glemte en stund at dette er en blogg! Er så kjekt å skrive med noen som er på omtrent samme sted som meg. Har du fortalt det til mange at du kanskje skal gå igjennom en slankeoperasjon? Her er det kun samboer som vet noe enda. Jeg har ikke fått meg til å si det til andre enda.

minslankeoperasjon

24.05.2017 kl.22:17

Ja, jeg har fortalt det til noen i familien og noen venner.. sier jo at jeg bare har søkt og ikke vet noe for sikkert enda.. Men omtrent halvparten er negative til det, sier at jeg ikke trenger det sånn egentlig, at jeg burde trene mer og spise mindre/sunnere.. En venninne ble så "sur" eller skuffet at hun har mer eller mindre kuttet kontakten.. det er ganske trist egentlig. Skjønner jo at de bryr seg og bare vil at jeg skal ha det bra, men det blir litt feil å ikke støtte meg i en slik beslutning. Men de vet jo ikke at risikoen for komplikasjoner er liten, at suksessraten er utrolig høy, og ikke minst hvordan det er å gå hele livet å føle seg tjukk, mindre verd av den grunn, og kjenne på at ingenting man gjør hjelper. Det går på helsa, både fysisk og psykisk. Og mange gang undrer jeg på hvilket menneske jeg ville vært hvis jeg ikke var feit i oppveksten. Jeg tenker på hun venninna flere ganger daglig. Har prøvd å tatt kontakt men hun er skikkelig avvisende. Så jeg er vel i en slags sorgfase akkurat nå, men begynner å komme dit at jeg må bare drite i hva andre tenker og mener :) Så jeg anbefaler deg å vente med å si noe til noen til du vet det for sikkert at det blir operasjon. Selv om du sikkert er kjempegira på å få snakke med noen om det :)

Ennah

25.05.2017 kl.09:46

Herlighet er det sant?! Det er jo bare trist :/ gi henne tid. Så håper jeg hun kommer tilbake! Og jeg vet hvordan du har det, jeg har vært igjennom det samme med ei venninne selv for mange måneder siden, men om annet et dette temaet. Hun hilser når vi treffes, men den gode kontakten er borte. Og vi er naboer, bor i samme rekkehus, så vi treffes så og si daglig. Men jeg håper venninna di klarer å innse at det er det beste for deg og at ingenting blir forandret etter en operasjon. :))

Og det er slike negative holdninger jeg er redd for også, så jeg velger å tie til så nærme en operasjon som mulig. Folk vet så lite.. det er jo bare å ta et kjapt googlesøk så får man vite så mye.

minslankeoperasjon

25.05.2017 kl.12:25

Huff, kjipt at det blir sånn når dere bor i samme hus.. Får håpe det ordner seg mellom dere. Heldigvis bruker det å ordne seg etterhvert. Det er jo sjelden noen er uvenner livet ut :) Ting blir kanskje ikke som før men man slipper å kjenne på hat eller at man er trist.. Det ordner seg nok mellom meg og hun venninna, men det blir ikke som før. Har liksom sett en annen side av henne som jeg ikke har sett før. Men håper du slipper at mange dømmer deg og er avvisende :) Det viktigste er jo at dine nærmeste støtter deg

Ennah

25.05.2017 kl.16:12

Enig i det du skriver.

Det blir nok ikke som før her heller. Faktisk så tror jeg det bare blir med hilsinga. Men det gjenstår å se :)

Tenker jeg bare sier det til tre-fire stk. Men det er ikke noe hastverk uansett!

Skriv en ny kommentar

, Namsos

Kvinne på 28 år. Jobber som sykepleier og er mamma til en liten jente. Har slitt en del med overvekt hele livet og kan klassifiseres som en jojo slanker.

Kategorier

hits