Fikk henvisning til slankeoperasjon!

Så dette er starten, nå har prosessen begynt. Jeg kontaktet lege min (som jeg egentlig aldri har truffet før da jeg nylig byttet fastlege) og sa at jeg ønsket å bli vurdert for slankeoperasjon. For noen år siden så tenkte jeg vel at slankeoperasjon er en enkel utvei, at mennesker heller burde trene og spise sunnere så ville det jo ordne seg, men da var jeg trangsynt gitt. Med årene som gikk tok flere og flere av de jeg kjenner slankeoperasjon, og mesteparten klarte å bli normalvektige og samtidig holde vekten! De fikk et nytt og bedre liv og ikke minst bedre helse. Noen tok det privat, noen tok det gjennom det offentlige. Alle hadde samme mål, ingen ville gå resten av sitt liv å kjenne på at de var "unormale". Kanskje litt hardt å bruke ordet unormalt her, men det er faktisk slik mange føler seg, at de skiller seg ut, at de ikke er bra nok, og at de ikke tørr å leve livet sitt slik de egentlig ønsker. De blir syke, får dårlig selvbilde, får dårlig helse og klarer ikke å leke med barna sine. Fettet holder dem tilbake.

Så, jeg kom til legekontoret og hilste på legen som virket å være ca 40 år og normalvektig. Er det bare meg eller er nesten alle leger normalvektige? Det må være en sammenheng mellom godt kosthold, god helse og lengre utdanning. Men selv om jeg har bachelorutdanning og kan en del om ernæring har jeg likevel ikke klart å kontrollere mitt eget kosthold og fysisk aktivitet. Jeg kjente vel litt på skammen med å gå til legen med dette, men jeg vil heller være flau i noen dager enn å være overvektig. Det er vanskelig, for jeg har ambivalente følelser om at jeg er feit. Når jeg fantaserer om meg selv er jeg ikke overvektig. Når jeg ser i speilet eller på bilder så er det tydelig at jeg er ganske overvektig. Noen venner sier at jeg ikke er så overvektig som jeg tror, og at jeg sannsynligvis ikke kommer til å få slankeoperasjon. Men så stor som jeg er blitt, er det en vanskelig vei tilbake når jeg føler at jeg allerede har prøvd en masse uten å lykkes noe spesielt. Motivasjonen for å trene og spise sunt uten en operasjon er liten, og jeg har vel egentlig bestemt meg for at dette skal jeg ha, enten gjennom det offentlige er betale for det selv og gjøre det på privatklinikk. Men så kom jeg til legen da, og jeg sa ganske tydelig at jeg ville vurderes for slankeoperasjon, og at jeg mente at jeg stilte kravene for operasjon. Jeg har en BMI som akkurat går over 40, er 167 cm og 112 kg. Det er fedme klasse 3, ekstrem fedme. Jeg har jo vært mindre tidligere når jeg har gått på dietter, men i det siste har jeg bare gått opp i vekt til tross for at jeg prøver å spise sunt og rører meg mer. Før jeg ble gravid, som er ca 1,5 år siden, var jeg på 90 kg. Da gikk jeg på en ekstrem diett og rørte meg masse. Det er mange år siden jeg var mindre enn 90 kg. Legen mente at jeg ikke var kvalifisert da jeg var 90 kg for bare 1,5 år siden. Jeg sa at jeg var 109 kg på fødestuen, og etter fødselen har jeg bare gått opp i vekt. Det er ikke normalt! Legen fortsatte med det at jeg kanskje heller ville prøve slankepiller, men jeg fortalte det har jeg allerede prøvd, kjøpt på apoteket, men at de funket en periode men så når jeg kuttet ut raste jeg opp i vekt igjen. Han måtte faktisk google slankeoperasjon for å finne kvalifikasjonene og så ringe sykehuset for å spørre. De sa at han måtte måle min BMI, ta blodtrykk og puls, samt noen blodprøver og sende henvisning. Blodtrykket og pulsen min var ubehagelig høyt, jeg fikk meg et lite sjokk. Før graviditeten var jeg på 120/80 og puls på 80. Nå hadde jeg 141/93 og puls på 105. Jeg prøve å roe meg med at dette var et "kontortrykk" men fikk samme målingene hjemme i ettertid. Blodprøvene var for å se på kolesterolet mitt og blodsukkeret over en lengre periode.

Noen dager etter legebesøket var jeg ganske negativ. Jeg hadde blitt overbevist av legen om at jeg ikke kom til å få slankeoperasjon. Jeg satt å googlet ventetid på sykehusene, prisklasser for å gjøre det privat både i Norge og utlandet. Så bestemte jeg meg for å gjøre det i utlandet, prisen ligger på ca 65 000 kr. Nøyaktig en uke etter at han sendte henvisningen fikk jeg brev fra sykehuset. Legen har vurdert at jeg har krav på nødvendig helsehjelp. Ventetiden som jeg satt å googlet på, som viste at det kunne ta 2-3 år ble plutselig mye mindre. Jeg får komme inn på informasjonsdag i slutten av mai, og må da antagelig gå på kurs i noen måneder. Men en operasjon før jul eller like etter nyttår er håpet mitt. Hvis jeg får vite at operasjon ikke kan skje før sommeren 2018, om ca 1,5 år kommer jeg til å betale for det selv. Jeg begynner nå å legge av noen tusenlapper hver måned og så bestemmer jeg meg på høsten for hva jeg vil. Tar jeg det offentlig kan jeg bruke pengene jeg sparte på puppeløft og bukplastikk osv. Hvis jeg får vite at jeg ikke har krav på operasjon gjennom det offentlige kan jeg bruke pengene samt ta opp et lån for å få dekket det privat. Jeg skal ha slankeoperasjon.

 

 

5 kommentarer

Ennah

23.04.2017 kl.22:35

Hei!

Jeg har også nettopp fått henvisning til det. Skal på infodag på Namsos sykehus ila juli.

Skal prøve å følge bloggen din, men jeg har ikke blogg selv. Anyway, lykke til :) kanskje vi sees!

minslankeoperasjon

24.04.2017 kl.00:45

Så kult! Er så spent på hva vi har i møte :) Tok det lang tid før du fikk svar i fra sykehuset? Jeg går bare å venter på brev om dato for informasjonskurset.. fikk bare vite hvilken uke det kunne bli. Håper du deler opplevelsene dine med meg underveis :)

Ennah

24.04.2017 kl.06:14

Fra legen sendte henvisning til jeg fikk første brev gikk det vel knapt 4 dager. Men har ikke fått dato enda. De har kun satt av uke foreløpig. Men det er jo en start! Er veldig spent, og håper jeg får innvilget operasjon. Har en bmi på 40.. det er tungt!! Men i brevet, står det at du skal gå på kurs noen måneder? Håper du skriver om infodagen etter du har vært der:)

minslankeoperasjon

24.04.2017 kl.10:29

Ja det er veldig slitsomt å gå med bmi på 40. Nei, husker ikke at det sto noe om det livsstilskurset.. men jeg vet jo at jeg må i gjennom det :)

Ennah

24.04.2017 kl.23:16

Okei! Jeg har ikke funnet så mye informasjon om det jeg, må vel Google litt :)

Skriv en ny kommentar

, Namsos

Kvinne på 28 år. Jobber som sykepleier og er mamma til en liten jente. Har slitt en del med overvekt hele livet og kan klassifiseres som en jojo slanker.

Kategorier

hits